zalety jedzenia grzybów

Z całą pewnością można stwierdzić, że jedzenie grzybów jest bardzo korzystne dla zdrowia każdego człowieka. Warto dowiedzieć się na ten temat nieco więcej, a także zapoznać się z najważniejszymi aspektami spożywania grzybów.

Grzyby w walce z rakiem

Wysokie spożycie grzybów łączone jest przez amerykańskich naukowców ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka. Analiza badań nad rakiem została przeprowadzona przez specjalistów z zespołu z Penn State Cancer Institute. Pod uwagę wzięto aż siedemnaście badań, które zostały zrealizowane od 1966 do 2020 roku. Głównym celem przeprowadzonej analizy badań była próba powiązania spożywania grzybów, a ryzykiem zachorowania na raka. Skuteczne może być nawet zjedzenie osiemnastu gramów grzybów dziennie, co odpowiada jednej, średniej sztuce grzyba. Dzięki temu możliwe jest zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka nawet o 45%. Oprócz tego z badań jasno wynika, że im większą ilość grzybów się spożywa, tym bardziej zmniejsza się ryzyko zachorowania na różne choroby nowotworowe. Jednak może to być związane także z pewnymi dodatkowymi czynnikami, wśród których można wskazać rodzaj grzybów, a także sposób ich spożywania, czyli na przykład metodę obróbki termicznej oraz czas jej trwania. Dzięki wynikom badań możliwe jest tworzenie skuteczniejszej profilaktyki antynowotworowej. Jednak wymaga to dalszej analizy, a także przeprowadzenia kolejnych badań, dzięki którym możliwe będzie określenie mechanizmów mających wpływ na taki stan rzeczy.

Dlaczego warto jeść grzyby

Grzyby zawierają w swoim składzie bardzo wiele cennych dla zdrowia substancji odżywczych, takich jak na przykład witaminy oraz minerały. Oprócz tego stanowią także bardzo dobre źródło białka i błonnika. Można w nich również znaleźć liczne przeciwutleniacze, czyli polifenole. Grzyby od wielu lat stosowane są jako jedne ze składników azjatyckich leków, co udowadnia ich sprawdzone działanie. Jednak dopiero w ostatnich latach zaczęto pogłębiać analizy związane z korzystnym wpływem grzybów na stan zdrowia człowieka. Potencjalne zalety spożywania grzybów są dopiero odkrywane oraz analizowane na nowo. Przeprowadzane są kolejne badania, które mogą świadczyć o tym, że grzyby mają właściwości antyzapalne, a także antyoksydacyjne, dzięki czemu mogą zwalczać wodne rodniki, tak niekorzystne dla ludzkiego zdrowia. Wśród wyjątkowo cennych substancji w grzybach można wskazać przede wszystkim ergotioneinę, która jest kluczowym przeciwutleniaczem, ale ma także doskonałe działanie przeciwzapalne.

Korzyści z jedzenia grzybów

Choć często pomijane, grzyby są potężnym składnikiem odżywczym i mogą mieć wiele korzyści zdrowotnych. Tutaj przyjrzymy się niektórym witaminom i minerałom znajdującym się w grzybach oraz ich korzyściom dla zdrowia.


Witaminy i minerały w grzybach

Grzyby są doskonałym źródłem kilku witamin i minerałów.

Potas

Niezbędny minerał dla prawidłowego funkcjonowania mięśni. Potas występuje w wysokich stężeniach w grzybach. Zaledwie 100 gramów grzybów może dostarczyć do 16% zalecanego dziennego spożycia potasu.

Miedź

Miedź jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania enzymów w organizmie i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. 100-gramowa porcja grzybów zapewnia około 28% zalecanego dziennego spożycia miedzi.

Selen

Minerał śladowy, selen jest ważny dla funkcji tarczycy, płodności i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. 100-gramowa porcja grzybów może zapewnić od 18 do 35% zalecanego dziennego spożycia selenu.

Witamina D

Często nazywana „witaminą słońca”, witamina D jest wytwarzana przez organizm, gdy jest wystawiony na działanie promieni słonecznych. Występuje również w niektórych produktach spożywczych, w tym w grzybach. Witamina D jest ważna dla zdrowia kości, a także funkcji układu odpornościowego i mięśni. 100-gramowa porcja grzybów może dostarczyć do 36% zalecanego dziennego spożycia witaminy D.

Jak widać, istnieje wiele dobrych powodów, aby włączyć grzyby do swojej diety. Są nie tylko dobrym źródłem kilku witamin i minerałów, ale mogą również przynosić liczne korzyści zdrowotne. Więc następnym razem, gdy będziesz w sklepie spożywczym, zbierz kilka paczek grzybów! Twoje ciało ci podziękuje.

Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć tej substancji, dlatego tak istotne jest jej przyjmowanie wraz z pokarmem. Jej największe ilości znajdują się właśnie w różnych gatunkach grzybów, dlatego są one uznawane za bardzo cenny składnik diety każdego człowieka. Regularne spożywanie przeciwutleniaczy może w pozytywny sposób wpłynąć na redukcję stresu oksydacyjnego. Szczególnie polecane w tym przypadku są grzyby shiitake, maitake i grzyby ostryga. Grzyby w diecie człowieka potencjalnie pełnią funkcję ochronną.