Olej z czarnuszki – droga do zdrowia

olej z czarnuszki

Czarny kminek, złoto faraonów – czarnuszka nazywana jest w różny sposób. Spora grupa ludzi przypisuje jej niemal magiczne właściwości i sądzi, że pomaga w zwalczaniu większości schorzeń. Choć nie jest to cudowny lek na wszystko, olej z czarnuszki warto mieć w swojej domowej apteczce. Co więcej, można go stosować na wiele sposobów. Co więc kryje w sobie czarnuszka? Kiedy warto po nią sięgnąć?

Olej z czarnuszki – bogactwo wielu składników odżywczych

Olej wytwarza się z nasion czarnuszki siewnej. Kupując go warto zwrócić uwagę, czy produkt jest zimnotłoczony i świeży, bowiem to właśnie taki preparat jest najbardziej skuteczny. W przypadku oleju z czarnuszki najlepiej jest zawsze nabywać go ze sprawdzonego źródła i mieć pewność, że nie przeleżał on przez długi czas na półce zanim trafił w nasze ręce. Dlaczego tak ważne jest, by olej był świeży? Głównie chodzi o to, by miał w sobie jak najwięcej cennych składników. Co więc zawiera olej z czarnuszki? Przede wszystkim jest źródłem:

  • flawonoidów,
  • karotenów,
  • fosfolipidów,
  • fitosteroli,
  • witamin (m.in. A i E oraz z grupy B),
  • soli mineralnych (m.in. potasu, miedzi, wapnia, żelaza i cynku),
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3, omega-6, omga-9),
  • tymochinonu.

Taki zestaw sprawia, że olej z czarnuszki uznaje się za jeden z bardziej uniwersalnych sposobów na poprawę kondycji organizmu.

Jakie są właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki?

Znaczenie oleju we wspomaganiu leczenia różnego rodzaju schorzeń jest nieocenione. Regularne spożywanie produktu może w odczuwalny sposób polepszyć samopoczucie i pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie narządów. Czarny kminek znany jest m.in. ze swoich właściwości zmniejszających objawy alergii. Osoby uczulone na różne substancje i zmagające się z nieprzyjemnymi objawami ze strony organizmu często sięgają po olej z czarnuszki zamiast po tabletki antyhistaminowe. Produkt ten może zniwelować wodnisty katar i inne symptomy alergii oraz – w przeciwieństwie do leków aptecznych – nie powodować uczucia otumanienia i wywoływać różnego rodzaju skutków ubocznych.

Dodatkowo, olej ten poleca się przy schorzeniach układu trawiennego. Sprawdza się przy zatruciach pokarmowych, łagodzeniu objawów refluksu, a także wrzodów żołądka i dwunastnicy. Często wspomina się także o jego właściwościach rozkurczających i przeciwbólowych, a także przeciwgrzybiczych i przeciwpasożytniczych. Spożywanie łyżki oleju na czczo sprawia, że łatwiej usunąć z organizmu różnego rodzaju drobnoustroje i pasożyty (np. owsiki, tasiemce).

Olej wpływa na prawidłową pracę trzustki, dzięki czemu ma działanie przeciwcukrzycowe. Wskazuje się też na jego zdolność do obniżania poziomu cholesterolu oraz wspierania utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi – przez co poleca się go osobom, które borykają się z nadciśnieniem tętniczym.

Nie należy zapominać także o działaniu rozrzedzającym odkrztuszaną wydzielinę. Olej z czarnuszki pomaga zwalczyć infekcje górnych dróg oddechowych, a także poleca się go astmatykom, którzy mogą dzięki jego stosowaniu zaobserwować u siebie łatwiejsze oddychanie. Produkt ten jest również nieoceniony w okresie zwiększonych zachorowań. Właściwości immunomodulujące sprawiają, że zwiększa się odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje. Pozytywne rezultaty odczuć mogą także osoby ze schorzeniami autoimmunologicznymi.

Kosmetyka na najwyższym poziomie

Olej z czarnuszki bez problemu można stosować także zewnętrznie. Nadaje się on do nakładania na skórę i włosy, przez co można w prosty sposób zastąpić nim niektóre drogie kosmetyki. Oprócz właściwości pielęgnacyjnych, które pozwalają nawilżyć, odżywić i zmiękczyć naskórek, produkt wykazuje wiele cech wspomagających leczenie schorzeń dermatologicznych. Olej stosuje się m.in. do:

  • leczenia łupieżu,
  • niwelowania objawów łuszczycy,
  • atopowego zapalenia skóry,
  • egzemy,
  • trądziku,
  • łagodzenia podrażnień.
  • Często wykazuje większą skuteczność niż specjalistyczne kosmetyki i produkty medyczne.

Jak stosować olej z czarnuszki?

Olej można przyjmować wraz z jedzeniem (np. dodając go do sałatek lub innych potraw) lub stosować go jako element codziennej rutyny (np. połykając jedną łyżkę preparatu rano i kolejną przed kolacją). W drugim przypadku należy przygotować się na dość specyficzny smak produktu, który często przyrównywany jest do pieprzu lub nawet oleju przemysłowego. Początki mogą być trudne – wiele osób skarży się na ostry smak i drapanie w gardle – jednak po pewnym czasie staje się to normalne. Słowem – można się przyzwyczaić. Dla dzieci lub opornych można wymieszać olej z miodem lub inną słodką substancją, która nieco złagodzi nieprzyjemne odczucia.

Zobacz także: Olej lniany

Stosowanie oleju zewnętrznie także można przeprowadzić na kilka sposobów. Niektórzy nakładają go na twarz zamiast serum, a inni wcierają punktowo na zmienione chorobowo miejsce (np. na wypryski lub podrażnienia atopowe). W przypadku zwalczania łupieżu poleca się masowanie skóry głowy przez kilka minut, a następnie pozostawienie oleju na włosach nawet do godziny. Po umyciu pasm można odczuć efekt odświeżenia, a po regularnym stosowaniu wcierek z oleju da się dostrzec brak złuszczającego się naskórka.